منابع آگاه از آغاز گفتوگوهای سری رئیس جمهور غنی با طالبان خبردادند
برخی از منابع آگاه از کاخ ریاست جمهوری به روزنامهی اکسپرس تریبون پاکستان گفتهاند که رئیس جمهور گفتوگوهای صلح را بگونهی مخفی با طالبان آغاز کرده است.
این منبع از کاخ ریاست جمهوری گفته است که این گفتوگوها زیر نظارت سازمان ملل آغاز شده و هدف آن شریک ساختن طالبان در قدرت سیاسی است.
صدای صلحی که در بیش از یک دهه گذشته به گوش مخالفان نرسید، این بار از حنجرهی رئیس جمهور غنی بلند میشود.
روزنامه اکسپرس تریبون مینویسد که نزدیکان رئیس جمهور غنی از گفتوگوها میان رئیس جمهور و طالبان پرده بر میدارند که به گونهی سری و برای سهم دادن آنان در قدرت سیاسی انجام شده است.
بربنیاد این گزارش رئیس جمهور غنی به نظارت سازمان ملل متحد گفتوگوهای صلح با طالبان را پیش میبرد و هدف از این کار شریک ساختن طالبان در قدرت سیاسی گفته شده است. اما سازمان ملل متحد این گزارش را رد و یا تأیید نمیکند.
مقامهای پاکستانی گفتهاند که این کشور آماده است تا برای موفقیت روند گفتوگوهای صلح طالبان با رئیس جمهور غنی همکاری کند.
چیزی که بارها از سوی پاکستان تعهد شده است، اما هربار شواهد خلاف این تعهدها بودهاند.
به تازهگی فرماندهی نیروهای هوایی هند گفته است که پاکستان قصد دارد با خروج نیروهای خارجی از این کشور افغانستان را بیشتر ناامن بسازد.
اروپ راها فرماندهی نیروهای هوایی هند گفته است: “همه ما میدانیم که پاکستان سرچشمهی اصلی هراس افگنی است، هرچند پاکستان بخشی از جنگ با هراس افگنی جهانی است اما این کشور فعالیتهای هراس افگنانه را
تشویق میکند و امروز با خروج نیروهای امریکایی و دیگر کشورهای غربی از افغانستان من فکر میکنم که این وضعیت بسیار جدی خواهد شد و این تهدیدی برای هند نیست.”
بسیاری بر این باورند که گفتوگوهای صلح با سیاست تضرع در برابر طالبان امکان پذیر نیست و پاکستان را علت اصلی ناامنیها در افغانستان میدانند.
عبدالحی آخوندزاده نمایندهی مردم هلمند در مجلس نمایندهگان گفت: “رئیس جمهور غنی در سفرش به پاکستان با فتوای مولانا فضل الرحمان جواب داده شد و تا زمانی که رئیس جمهور به جای این سفرها و گفتوگوهای صلح بینتیجه به توانمند سازی نیروهای امنیتی کشور توجه نکند، هیچگاه از موضع ضعیف نمیتواند در کشور صلح آورد، باید بالای طالبان فشار بیاید تا آنان بیایند و صلح کنند.”
گروه طالبان مسئول بیشتر حملههای هراس افگنانه که خون غیرنظامیان را در کشور ریختهاند شناخته شده است.
تنها در کمتر از بیست روز گذشته یازده حملهی انتحاری و انفجاری در خانههای زیادی از پایتخت نشینان گلیم سوگواری پهن کرده است.
ابراهیم خراسانی آگاه مسایل دینی میگوید: “هرکسی که دست به انتحار و انفجار میزند، از دیدگاه اسلام ناروا است و هر کسی که میخواهد صلح را به افغانستان بیاورد باید به پاکستان روی آورد، دولت و طالبان صلح میخواهند اما آی اس آی اجازه نمیدهد.”
شورای عالی صلح در سال ۲۰۱۰ میلادی با بودجهی هنگفتی برای کشاندن طالبان بر میز گفتوگو ایجاد شد آگاهان میگویند که این شورا از زمان ایجاد تاکنون دستاورد چشمگیری نداشته است و طالبان با کشتن استاد برهان الدین ربانی رئیس پیشین این شورا به صدای صلح دولت افغانستان لبیک گفتند.